دلایل اهمیت برنامهریزی
میتواند در مواقع مختلفی مانند فشار زیاد در محیط کار، مشکلات در روابط شخصی یا تشاخص احساس ناامیدی و یا دلبستگی به دوستانی که به موفقیت رسیدهاند، به خصوص زمانی که خود هنوز اهداف و راهبردهای خود را مشخص نکردهاید، مشاهده میشود. به عبارت دیگر، زمانی که احساس میکنید گمراه هستید و یا در تلاش برای شناور ماندن در میان امواج زندگیتان هستید، برنامهریزی میتواند به عنوان یک فانوس دریایی عمل کند که به شما کمک میکند مسیر صحیح را در این دریاهای پر از چالش پیدا کنید و به سمت اهداف خود حرکت کنید.
مایکل هیات توضیح میدهد که اهمیت برنامهریزی زندگی این است که به شما کمک میکند تا جایگاه فعلی خود را در زندگی بشناسید. وقتی در دریای زندگی به وجود آمدهاید و با امواج و مشکلات آن روبرو هستید، امکان دیدن خشکی از موجود نیست. این به معنای آن است که تنها با برنامهریزی و مشخص کردن اهداف و راهبردهای خود میتوانید مسیر صحیح را پیدا کنید و به سمت آن حرکت کنید.
1.برنامهریزی به شما کمک میکند تا جایگاه کنونی خود را در زندگی بشناسید و به سمت اهداف نهاییتان حرکت کنید.
باید بتوانیم از فراز تمام مشکلات و با توجه به جایی که میخواهیم برسیم و هدفی که داریم، جایگاهی که اکنون هستیم را ببینیم و چگونگی رسیدن به هدف نهایی را بسنجیم.
۲. با برنامهریزی، میتوانید قادر به تصمیمگیری درباره سرنوشت خود شوید.
وقتی که به اطراف خود نگاه میکنید، قادر خواهید بود تا برای رسیدن به مقصد و هدف نهایی خود تصمیمات بگیرید. با برنامهریزی میتوانید به سوالات مهمی مانند اینها پاسخ دهید:
- چه شغلی میخواهید داشته باشید؟
- ویژگیهایی که برای شریک زندگی خود میپسندید چیست؟ چه نوع رابطهای میپسندید؟
- چطور میخواهید زندگی خانوادگی خود را تجربه کنید؟
- برای حفظ سلامتی جسمی و روحی خود، چه برنامههایی دارید؟
۳. برنامهریزی انگیزهی لازم برای دنبال کردن اهدافتان را فراهم میکند.
برنامهریزی انگیزهی لازم را به شما میدهد تا به دنبال اهدافتان بروید. همانطور که یک فانوس دریایی حرکت نمیکند و شما باید برای رسیدن به آن شنا کنید، برنامهریزی به شما انگیزهی لازم را میدهد تا از انرژی داخلی و اشتیاق خود برای رسیدن به اهدافتان بهرهبرید. وقتی که هدف نهایی خود را واضح دارید، میتوانید با انرژی بیشتری به سمت آن حرکت کنید و انگیزهی بیشتری برای رسیدن به آن داشته باشید.
این روش، توسط مایکل هیات که بیش از ده سال از آن استفاده کرده، تایید شده است. همواره از برنامهریزی برای پیدا کردن مسیر درست در زندگی خود استفاده کرده و همواره از آن به عنوان یک ابزار برای حفظ انگیزه و ادامه دادن به راه خود بهرهمند بوده است.
در سال جدید، میتوانید به این صورت برنامه ریزی کنید:
مرحله اول: بازنگری
در این مرحله، ابتدا تمامی برنامهها و فعالیتهایی که در سال گذشته انجام دادهاید را مرور کنید و خلاصهای از آنها بنویسید. این خلاصه شامل اهداف و موفقیتها، تغییراتی که رخ داده و همچنین مسائلی که ممکن است برایتان مهم باشند، میباشد. این بخش را میتوانید به چند بخش زیر تقسیم کنید:
1. روابط
2. کار
3. بدن
4. ذهن
5. روح و روان
6. اجتماع (دوستان و خانواده)
7. مسائل مالی
سپس این سوالات را از خود بپرسید:
- چه چیزهایی را در سال گذشته یاد گرفتهاید؟
- بزرگترین موفقیتتان در سال گذشته چیست؟
- به اهدافتان در سال گذشته رسیدید؟
- بزرگترین اتفاق عجیبی که برایتان رخ داده، چیست؟
- در سال جدید چه اهدافی را میخواهید دنبال کنید؟
با پاسخ به این سوالات، میتوانید ایدههای خود را برای برنامهریزی در سال جدید بهتر مشخص کنید.
هنگامی که به این سؤالات پاسخ دادید و به موفقیتها و تغییرات در سال گذشته پی بردید، باید بتوانید به این سؤالات نیز پاسخ دهید:
- آیا در حال حاضر خوشحال هستید؟
- آیا کسانی که دوستشان دارید خوشحال هستند؟
- برای چه چیزی خوشحال هستید؟
- برای چه چیزی شکرگزارید؟
مرحله دوم: برنامهریزی
این مرحله، بخش هیجانانگیز برنامهریزی برای سال جدید است. بلافاصله پس از بازنگری و مرور کارهایتان در سال گذشته، اهداف و کارهایی زیادی خواهید داشت که میخواهید در سال جدید انجام دهید؛ همهی آنها را بنویسید. در این مرحله به ۷ بخش در زندگی که در بالا آنها را ذکر کردیم توجه کنید تا تعادل را در همهی بخشهای زندگی رعایت کنید.
در این مرحله پاسخ دادن به سوالات زیر به شما برای طرحریزی مناسب کمک خواهند کرد:
- در سال جدید به چه چیزهایی میخواهید دست یابید؟
- به کجا میخواهید سفر کنید؟
- چطور میخواهید زندگیتان را راحتتر و سادهتر کنید؟
- با چه کسانی میخواهید ارتباط داشته باشید؟
- چه رویاهایی دارید که دوست دارید در سال جدید به آنها برسید؟
- چطور میخواهید این کارها را انجام داده و به این اهداف برسید؟
نکات پایانی
هنگامی که برنامهی سالانهتان را مینویسید، سعی کنید برای مشکلاتی که در سال گذشته داشتهاید راهحلهای مناسبی پیدا کنید. همچنین فراموش نکنید یک کار جدید انجام دهید تا از منطقه امنتان خارج شوید.
اکنون میتوانید به سوال « چگونه برنامه ریزی کنیم » پاسخ دهید پس همین الان شروع کرده و برای سال بعد برنامهریزی کنید.
اترك تعليقا